fbpx

4 activități senzoriale pentru copii

Indiferent dacă este vorba despre un copil obișnuit sau un copil cu nevoi speciale, activitățile senzoriale sunt atât o metodă de a explora lumea prin intermediul simțurilor cât și o unealtă terapeutică, a cărei eficiență nu poate fi contestată.

Coșul cu surprize

Pentru copiii până la doi ani poate fi o activitate care-i va ține ocupați suficient timp cât să poți respira puțin. Ai nevoie de un coș sau o cutie de carton si de bucăți de hârtie de diferite forme și cu diferite texturi: hârtie de scris, hârtie glasată, hârtie abrazivă, hârtie creponată, carton etc. Evident, poate fi făcut și cu alte materiale. Pentru copii mai mari puteți folosi un astfel de coș pentru a vorbi despre proprietățile obiectelor.

“Pietrele”

Folosește câteva cercuri de carton acoperite cu diverse materiale (gazon artificial, vată, cauciuc, parchet laminat, folie de aluminiu)  pe care copilul să calce în tălpile goale. Pentru copiii mai mari poți complica puțin jocul, legând copilul la ochi și rugându-l să ghicească textura pe care tocmai a pășit.

Spuma parfumată

Nu este neapărat nevoie de o baie cu spumă, este suficient și un castron în care copilul să-și poată băga mâinile. E nevoie doar de apă la o temperatură confortabilă pentru cel mic și de niște spumant de baie cu miros plăcut. Poți amesteca cu o lingură sau cu mixerul și, dacă vrei să-l stimulezi și vizual adaugă și două, trei picături de colorant alimentar.

Balonul misterios

Câteva baloane, boabe de porumb, de orez, de fasole,vată, spumă de ras. Pune ingredientele în baloane, fiecare în câte unul, leagă baloanele și invită copilul să ghicească ce este în fiecare balon.

Sticla plină

O sticlă transparentă din plastic, apă, obiecte care încap în sticlă (mărgele, sclipici, pietricele, chiar și flori fără tulpină) și bandă adezivă. Pune obiectele în sticlă, umple-o cu apă și după ce i-ai pus dopul, lipește-l cu bandă adezivă pentru ca piticul să n-o desfacă. Dă-i-o să se joace.

Variantele pentru astfel de activități sunt nenumărate, iar ingredientele sunt întotdeauna la îndemână. Distracție plăcută!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *