fbpx

Gestionarea comportamentelor dificile

Comportamentele dificile ale copiilor sunt o provocare pentru orice părinte. Ele se corectează în timp, cu multă răbdare. Pentru părinții copiilor cu TSA însă, problema este ceva mai complicată, iar efortul considerabil mai mare. Iată câteva probleme frecvente și câteva moduri de a acționa:

Își smulge părul

Observă în ce condiții face asta. Își smulge părul din cauza frustrării sau pentru că vrea să atragă atenția? Observă ce declanșează comportamentul și oferă-i o alternativă. De exemplu, dacă vrea să atragă atenția cuiva învață-l să atingă persoana respectivă pe mână, apoi recompensează comportamentul corect și ignoră-l pe cel nepotrivit.

Sunt cazuri în care această abordare, nu funcționează, și atunci o tunsoare foarte scurtă în cazul băieților sau o coadă împletită în cazul fetelor (o pieptănătură în care părul să fie strâns) pot limita daunele. Eventual, în cazuri extreme, puteți folosi mănuși cum sunt cele care împiedică bebelușii să se scarpine.

Se scarpină sau se zgârie

La fel ca și în cazul anterior, de preferat este eliminarea comportamentului. Dacă face deja terapie ABA, discutați cu specialistul cea mai bună metodă de abordare. Până la stabilirea cauzelor și eliminarea acestui comportament nepotrivit, tăiați unghiile cât mai scurt sau, la nevoie, folosiți mănuși.

Devine agresiv

Agresivitatea unui copil mic este mult mai ușor de gestionat, ea devine tot mai problematică pe măsură de crește. De aceea este foarte important să ai un plan de acțiune pe care să-l cunoască foarte bine toți membrii familiei. Dacă există frați mai mici, stabilește cu aceștia un cuvânt de siguranță, la auzul căruia să știe că este cazul să se retragă și ce au de făcut mai departe.

Păstrează la îndemână o “trusă de calmare”, ceva ce știi sigur că-i va distrage atenția și-l va ajuta să se calmeze. Recompensează comportamentele pozitive. Dar, mai ales, învață să-ți păstrezi tu calmul.

Evident, nu sunt acestea singurele comportamente dificile. Despre dificultățile de a accepta mâncăruri și texturi noi, am scris aici, iar despre somn, găsiți sfaturi utile aici.

Și pentru că toți participanții la cursul nostru de shadow s-au arătat interesați de acest subiect, tema următorului curs ținut de către psiholog Roxana Clinciu va fi: “Gestionarea comportamentelor dificile”. Revenim cu detalii, în curând.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *