fbpx

5 “lucruri bune” care scad stima de sine a copilului

Fiecare părinte își dorește ca piticul să dezvolte o stimă de sine sănătoasă, puțini dintre noi se gândesc însă că lucrurile “bune” pe care le facem au uneori tocmai efectul opus.

Prea multe laude

Un copil lăudat în exces nu va dezvolta o stimă de sine mai bună. Decât să-i spui: “Ești cel mai grozav!”, “Ești cel mai bun copil!” etc., mai degrabă laudă-i eforturile atunci când face ceva. În felul acesta, își va da seama că efeorturile lui sunt văzute și apreciate și va avea motivația să continue.

Un  program prea organizat

În încercarea de a ne asigura că piticii au un program care să acopere cât mai multe arii de dezvoltare, deseori uităm să le lăsăm timp și pentru ei. Adică, îi privăm exact de acele momente în care ar putea să-și descopere o nouă pasiune, în care ar putea să exploreze ce le place cu adevărat.

Ideea că totul va fi bine

Recunoaște că sunt și momente în care lucrurile nu stau chiar așa cum ar trebui. În loc să-i spui că “totul va fi bine”, acceptă-i sentimentele și învață-l cum să facă să treacă peste situațiile dificile. În loc de: “Nu mai fi supărat, totul va fi bine!”, încearcă: “E normal să fii supărat. S-ar putea să te ajute să vorbești despre asta.”

Perfecționismul

Nu-i induce ideea că nu are voie să greșească. Cu toții greșim și, dacă noi nu suntem perfecți, nu putem cere asta nici de la copilul nostru. Privește greșelile drept ceea ce sunt: etape în procesul de învățare.

Rezolvarea tuturor problemelor

Nu-i vei putea fi mereu alături ca să-i rezolvi problemele cu care se va confrunta. Învață-ți copilul să găsească soluții și să ia decizii gândindu-se întotdeauna la consecințele acțiunilor sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *