fbpx

9 sfaturi pentru părinții copiilor cu autism

Un diagnostic ca autismul este copleșitor pentru orice părinte. Și nu numai pentru că aduce după sine o mulțime de întrebări, ci mai ales pentru  felul în care îți schimbă viața. Am adunat o serie de  sfaturi, care sperăm să-ți facă viața mai ușoară.

1. Nu te învinovăți.

Știm că mamele au  deseori tendința să se considere vinovate pentru ceea ce i s-a întâmplat copilului, mai ales acum  când internetul este plin de tot felul de articole despre cauzele autismului. Nu te mai învinovăți, niciuna dintre teorii  nu a fost demonstrată cu certitudine, iar gândurile de acest fel nu fac decât să-ți răpească energia. Mai bine o conservi pentru altceva. Vei avea nevoie de ea.

2. Învață cât mai mult

Citește despre ce înseamnă autismul, despre terapiile care au dat cu adevărat rezultate, despre drepturile copilului tău. Este posibil ca în diverse momente să îi fii terapeut sau avocat. Informează-te permanent și, mai ales, nu te jena să pui întrebări specialiștilor.

3. Selectează informația

Internetul îți poate fi  prieten, dar îți poate fi și dușman. Vei găsi o mulțime de informații pertinente, oferite de medici, terapeuți sau chiar părinți, dar vei găsi și  o mulțime de șarlatani, al căror unic scop este îmbogățirea rapidă. Nu există leacuri minune si cu atât mai puțin un singur leac care să trateze orice. Dietele si suplimentele sunt utile atunci când există și alte diagnostice sau carențe clare ale unor substanțe,  altfel, sunt doar bani aruncați pe fereastră.

4. Fă-ți o rutină

Copiii cu autism se simt cel mai bine atunci când există o rutină clară. Odată ce ați început terapia, discută cu psihologul, și stabiliți împreună cea mai potrivită rutină pentru tine și copilul tău.

5. Ai răbdare

Nici cel mai titrat specialist nu poate spune cu certitudine cînd vor apărea progresele pe care le aștepți. Uneori, apar foarte repede, alteori par să nu mai vină niciodată. Nu-ți pierde speranța, dar dă-i timp copilului să se dezvolte și să achiziționeze cunoștințe în ritmul lui. Câtă vreme nu renunți la terapie, progresele vor apărea.

6. Ieși din casă

Nu te ascunde. Poate te deranjează privirile celor din jur atunci când copilul tău are o autostimulare sau un tantrum, dar există și oameni care înțeleg cu ce te confrunți. Dintre ceilalți, pe unii îi poți educa, iar pe ceilalți ignoră-i pur și simplu. Da, un comentariu răutăcios te poate răni, dar doar dacă-l lași.

7. Cere ajutorul

O mulțime de părinți nu spun familiei extinse sau prietenilor cu ce se confruntă. Indiferent de motivele pentru care ai ales să ascunzi acest lucru ar trebui să știi că e o atitudine păguboasă. Nu vei putea apela la ei pentru momente de respiro, pentru un sfat sau pentru un umăr pe care să plângi și, oricâtă energie ți  se pare că ai pe  moment, este totuși o resursă finita. Mai devreme sau mai târziu vei avea nevoie de cei din jurul tău.

8. Nu face comparații

Orice copil, fie el neurotipic sau cu TSA, este unic. Nu uita asta. Comparațiile nu-ți servesc la nimic și nu vor face decât să te deprime. Renunță la ele și apreciază orice progres, oricât de mic.

9. Iubește-l

Este fix același copil care era și înainte de diagnostic. Iubește-l așa cum e, acum. Nu pentru cine va fi mâine, nu pentru cine a fost ieri, cînd nimeni nu s-a înțeles cu el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *