fbpx

Abilitățile necesare copiilor

În cazul TSA, ca în orice altă situație, intervenția se stabilește în funcție de necesitățile copilului și nu de puține ori, părinții și terapeuții par a avea obiective diferite. Aș accentua ideea de par, tocmai pentru că, în realitate, ei au același obiectiv: binele copilului.

Desigur, fiecare parte a terapiei este importantă. De exemplu, incastrele sunt de folos în învățarea discriminării vizuale, contribuie chiar și la creșterea motricității fine, dar pentru un copil de 14 ani, ar putea fi mai utilă învățarea unei serii de abilități practice care să ducă la creșterea autonomiei.

În cazul în care un copil este non-verbal, achiziționarea limbajului sau învățarea unui alt mod de comunicare va fi prima problemă ce trebuie luată în calcul.

Și totuși, ce ar trebui să învețe un copil, chiar și unul neuro-tipic.

Abilități practice

Pentru a putea duce o viață independentă, orice persoană are nevoie să învețe să caute și să selecteze informațiile de care are nevoie, să cunoască valoarea banilor și să știe să-i gestioneze, să folosească mijloacele de transport și să aibă abilitatea de a planifica o călătorie. Nu trebuie uitate abilitățile legate de haine: să știe să le aleagă în funcție de necesități, să se poată îmbrăca și dezbrăca singur, să le poată spăla. Oricine trebuie să știe că o casă presupune achitarea facturilor, dar și curățenie. Minime cunoștințe de gătit și de făcut cumpărături sunt înțelese de la sine.

Îngrijirea personală

Știm cât de neplăcut poate fi să interacționezi cu cineva cu o igienă personală precară, așa că unul dintre lucrurile pe care un copil trebuie să le învețe este să aibă grijă de igiena personală.

Siguranța personală

Puteți învăța un copil cu TSA regula de a nu vorbi cu străini, însă la fel de important este să îl înveți și când să încalce această regulă, de exemplu, dacă are nevoie de ajutor. De asemenea, dacă l-ai învățat să răspundă politicos întrebărilor care i se pun, va trebui să-l înveți și să nu ofere detalii personale necunoscuților. De asemenea, în condiții de stres, există riscul ca unii copii să nu mai vorbească, învățați-i să găsească alte modalități de a cere ajutorul.

Autonomia în gândire

Esențială pentru orice om este capacitatea de a lua decizii, de a selecta informațiile relevante și de a le folosi în mod constructiv.

Și aceasta este doar o listă restrânsă. Nu-i așa că nu te-ai gândit cât de multe lucruri învățăm până la vârsta adultă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *