fbpx

Antrenamentul pentru oliță

Când vine vorba de folosit olița, fiecare copil are ritmul său. Pentru unii copii tranziția de la scutece la oliță este foarte ușoară și se face natural în jurul vârstei de 2-3 ani, pentru alții însă e nevoie de multă răbdare și determinare din partea părinților.

Problemele pot apărea în cazul copiilor cu nevoi speciale, al celor cu TSA sau cu tulburări de procesare senzorială. Pentru toți aceștia este necesar un adevărat “antrenament”. Cum trebuie să te pregătești pentru el, poți citi aici. După ce toată familia este pregătită, iată ce e de făcut:

Alege un sfârșit de săptămână în care să nu aveți un alt program și …START!

antrenament oliță pipi

Cum procedăm

Dimineața, înainte ca piticul să se trezească, îi scoți pampersul. În momentul în are se trezește este pus direct pe oliță, în baie. Copilul va sta pe oliță până face pipi, indiferent cât va dura asta. Dacă durează mai mult, oferă-i cărți, jucării, lucruri care să-l țină ocupat până face ce are de făcut.

În momentul în care consideri că misiunea a fost îndeplinită, fă o adevărată petrecere. Piticul va primi o recompensă.

În primele zile de antrenament, dă-i mai multe lichide decât de obicei. Va fi pus la oliță cu zece-cinsprezece minute mai devreme față de momentul în care ar urma să facă pipi, conform observațiilor din faza de pre-training. Din nou, rămâne pe oliță până face. Succesul aduce o recompensă.

În cazul în care doarme după amiaza, va fi pus la somn fără scutec. Dacă de obicei face mult în timpul somnului, i se poate pune scutecul doar după ce a adormit și i se va scoate înainte să se trezească. Când se trezește, va fi pus imediat la oliță.

Acești pași se vor repeta zilnic, până ce deprinderea este însușită corespunzător.

În cazul în care copilul merge la terapie, momentul în care se începe antrenamentul este ales de comun acord cu terapeutul, deoarece este foarte important ca strategia să fie aplicată cu consecvență de către toate persoanele din jurul copilului.

Evident, vor mai exista și accidente. Nu-l face să se simtă vinovat pentru ele, nu-i induce ideea că este demn de luat în râs sau că ar trebui să se rușineze. Tratează-l cu calm, explică-i că data viitoare lucrurile vor merge mai bine.

Mult succes și la cât mai multe nopți uscate!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *