fbpx

Autismul și adolescența

Adolescența nu este simplă nici pentru copiii tipici sau familiile lor. Schimbările bruște de dispoziție, schimbarea vocii, crizele de furie pot pune la încercare orice părinte. Când este vorba însă de un copil cu TSA toate problemele, și așa greu de gestionat, pot crește exponențial. Subiectul este delicat și, deși toată lumea este conștientă de el, prea puțini îl abordează. Iată ce trebuie să știi pentru a fi pregătit.

Diferențele devin și mai vizibile

Când sunt mici, chiar dacă există diferențe, copiii sunt mult mai dispuși să le treacă cu vederea. Ca adolescenți însă le vor taxa fără milă, în încercarea lor de a-și găsi propriul loc în ierarhia grupului. Interacțiunile sociale sunt destul de dificile oricum pentru copiii cu TSA, când intră însă în ecuație dragostea, întâlnirile și competiția lucrurile devin cu adevărat complicate.

Ca părinte poți educa, poți discuta despre asta atât cu copilul tău cât și cu ceilalți, dar trebuie să fii conștient că vor exista și zile proaste, pe care nu vei avea cum să le previi.

Schimbările fizice

Discută cu copilul tău despre asta. Băieții trebuie să știe că apariția părului în anumite zone este naturală, la fel ca și schimbarea vocii. Fetele trebuie pregătite din timp pentru apariția menstruației. Igiena personală va deveni cu atât mai necesară, iar dacă ea era problematică înainte și copilul o considera opțională, acum ea trebuie să devină obligatorie. Folosește un calendar vizual care să-i amintească să se spele în fiecare dmineață, sau o aplicație care să-i amintească ce pași trebuie să urmeze. Dacă autoservirea este o problemă, ajută-l fără să-l faci să se simtă rușinat.

Foamea

Adolescenții mănâncă mai mult, unora dintre ei le este foame tot timpul. Nu-i așa că atunci când îți este foame și tu tinzi să fii mai iritabil, să te enervezi mai ușor? La fel pățesc și ei. Ai grijă să aibă la îndemână ceva de ronțăit pentru momentele când masa nu este gata încă. Încearcă să le oferi alternative cât mai sănătoase, pe care știi că le consumă cu plăcere. Nu vrei ca o gustare să se transforme într-un adevărat război.

Masturbarea

Știu că pentru mulți părinți este de nemenționat acest subiect. Totuși preferi probabil să discuți tu cu copilul tău, decât să pună întrebări legate de asta în clasă sau printre colegi. Discută cu un psiholog care este cea mai bună abordare, în funcție de nivelul de înțelegere al copilului.

Internetul

Pentru mulți copii și adolescenți cu TSA, comunicarea pe internet poate fi o adevărată plăcere, pentru că nu mai sunt distrași de expresiile faciale iar problemele de vorbire pot fi mascate mai ușor. Internetul este însă locul în care în spatele ecranului se pot ascunde persoane periculoase. Învață-l despre siguranța online, despre detaliile personale pe care nu are voie să le împărtășească pe internet. Verifică din când în când cu cine și despre ce vorbește.

Evident, cele de mai sus sunt doar câteva dintre lucrurile cu care părintele unui adolescent cu TSA se poate confrunta. Dată fiind varietatea spectrului, fiecare adolescent se va confrunta cu propriile probleme. Important, la fel ca în cazul oricărui adolescent, este să aibă încredere în părinții săi, iar aceștia să-l pregătească din timp pentru ce va urma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *