fbpx

Când mergem cu copilul la psiholog

Deși de o bucată de vreme lucrurile s-au mai schimbat, psihologul este deseori privit ca o persoană de sfaturile căreia ne putem lipsi, mai ales când vine vorba de copii. În ciuda aparențelor, nu este chiar așa.

Când devenim părinți, nu primim odată cu copilul și un manual de utilizare, motiv pentru care facem ceea ce știm mai bine: reproducem modelul părinților noștri. Ei și, o să spui, ce mare lucru?! Uite ce adult de succes am devenit! Poate că ai dreptate, dar ești sigur că, dacă privești adânc în interiorul tău, poți spune că ai fost un copil fericit? Un copil ale cărui nevoi emoționale au fost împlinite de fiecare dată? Dacă te întrebi ce importanță are și cum se leagă asta de copilul tău, citește mai departe.

Dacă omulețul care-ți luminează viața are probleme de comportament te poți confrunta cu una dintre următoarele situații: fie are o condiție pre-existentă (TSA, ADHD, Asperger etc), fie încearcă să-ți atragă atenția asupra lui așa cum știe el mai bine. Oricare ar fi realitatea, ai nevoie de ajutor specializat. Pentru că fiecare persoană e diferită, și nu poți aplica aceeași rețetă tuturor, pentru că ești prea implicat în respectiva situație pentru a-ți da seama unde se află problema și cum ai putea-o rezolva.

O evaluare de specialitate îți va spune cu ce te confrunți, iar intervenția timpurie poate rezolva (măcar parțial) problema. Un psiholog nu îți va prescrie medicamente pentru un copil agitat, pentru că nu are dreptul să facă acest lucru, dar va lucra atât cu el cât și cu tine pentru a vedea ce determină acest comportament și cum poate fi el corectat.

Dacă am reușit să te conving că există motive serioase pentru care o vizită la psiholog este importantă, iată mai jos câteva dintre situațiile în care ar fi bine să o programezi cât mai repede:

  • copilul are deja un diagnostic dat de un psihiatru
  • a rămas în urmă față de cei de vârsta lui
  • nu vorbește
  • prezintă tulburări de comportament
  • are dificultăți de învățare
  • are enurezis nocturn fără cauze medicale

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *