fbpx

Când și de ce mergem la logoped?

Deseori părinții cred că terapia logopedică este utilă doar în corectarea tulburărilor de pronunție: dislalia, bâlbâiala. Ei, bine, lucrurile nu stau chiar așa. Tulburările de ritm, tulburările limbajului scris-citit, tulburările de voce, mutismul selectiv sau întârzierile de limbaj, pot fi, de cele mai multe ori corectate cu ajutorul terapiei logopedice.

Când mergem la logoped?

Dacă ai observat că limbajul copilului tău nu este la fel de dezvoltat ca al copiilor de aceeași vârstă cu el.

Dacă are dificultăți de pronunție a unuia sau mai multor sunete (mai ales după vârsta de 4 ani).

Dacă vorbește neclar, mult prea repede sau mult prea încet.

Dacă are dificultăți în achiziționarea limbajului scris-citit sau în achiziționarea abilităților matematice.

Dacă se bâlbâie.

Ce face logopedul?

În primul rând, logopedul va face o evaluare inițială, pentru a determina cât mai exact problema cu care se confruntă copilul. Deseori va fi nevoie de o analiză detaliată a ariilor de dezvoltare psihică ce țin de dezvoltarea comunicării și a limbajului.

Logopedul va discuta cu părinții și, în măsura în care acest lucru este posibil, cu copilul. De-a lungul evaluării copilul va fi observat în permanență.
În urma evaluării se va discuta necesitatea începerii terapiei și strategiile care vor trebui urmate.

Ce face părintele?

Orice părinte trebuie să fie conștient, că nu toți copiii evoluează la fel, dar că un copil care este în permanență în urma celor de-o vârstă cu el, trebuie să fie văzut de un specialist.

La întâlnirea cu logopedul trebuie să-i furnizeze acestuia toate informațiile solicitate, legate de istoricul medical al copilului sau al familiei. Copiile după scrisori medicale sau foi de diagnostic sunt  utile în stabilirea celei mai bune abordări terapeutice.

Odată stabilită necesitatea unei intervenții, părintele ar fi bine să repete exercițiile prezentate de logoped și acasă.

Nu uitați că Asociația UITE CUM CRESC are până pe 25 octombrie o campanie de evaluări gratuitepentru copiii cu întârziere sau dificultăți de limbaj, tulburări de comportament sau dificultăți de învățare. Programări la telefon 0721203810

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *