fbpx

Ce facem cu mofturoșii?

Puțini sunt părinții care se pot lauda că piticii lor mănâncă absolut orice. Într-un fel, e normal, cu toții avem preferințe. Ce facem însă cu mofturoșii care preferă să mănânce doar două trei alimente și nici acelea tocmai sănătoase?

Iată câteva strategii pentru a rezolva această problemă:

Nu forța copilul

Nu te angaja într-o luptă de tipul: Mănâncă, pentru că așa spun eu! Nici nu-l șantaja cu: Nu primești tableta dacă nu mănânci! Nu vei face decât să îi crești aversiunea față de respectivul fel de mâncare sau să îl înveți să negocieze. Nu cred că ți-ar plăcea să-ți spună: Nu fac ce vrei tu dacă nu-mi dai jucăria!

Mâncați împreună

Se poate întâmpla să-i pui mâncarea în față, iar tu să înghiți ceva pe apucate între două treburi pe care le ai de făcut. Stabiliți un progra de masă și respectați-l amândoi. E mai sănătos așa, iar tu îi vei transmite un mesaj clar: masa e importantă și nu facem altceva în timp ce mâncăm.

E nevoie de timp

Obiceiurile sănătoase se construiesc în timp. E puțin probabil să convingi un mofturos să guste din prima ceva nou. Așa că înarmează-te cu răbdare și încearcă de mai multe ori. În timp, va accepta și ceva nou.

Crează un moment plăcut

Masa trebuie să fie un moment plăcut. Renunță la discuțiile care pot degenera în certuri, nu face într-una observații copilului sau celor din jur. Poate că a vărsat paharul sau a dat mâncare pe jos, dar acestea nu sunt motive să te enervezi. Va strânge după ce va termina. O atitudine ostilă îl va face să se teamă de momentul mesei și să-și dorească să scape cât mai repede.

Lasă foamea să-l motiveze

Se spune că de foame mănânci și mere pădurețe și este adevărat. Nu e cazul să înfometezi copilul, dar nu-i da tot timpul ceva de ronțăit între mese. Nu-l lăsa să stea la masă mai mult decât este necesar să termine o porție de mâncare potrivită vârstei lui. Masa nu-i moment de joacă.

Introdu alimente noi

Pune o cantitate mică din noul aliment lângă alimentul preferat, dar nu pomeni nimic despre asta. Nu-l certa dacă nu se atinge de respectivul aliment, dar nici nu renunța după prima încercare. Dacă toată lumea din jur mănâncă același lucru, până la urmă va încerca și el.

O altă variantă este să îi prezinți simultan alimentul preferat cu un aliment pe care vrei să-l introduci. De exemplu, o bucățică mică de ou peste lingura de piure sau să i le oferi alternativ: o lingură de pire, o bucățică de ou.

Mai ai și varianta în care îi pui în față 4-5 alimente noi pe o farfurie și îl lași să aleagă. Nu-i oferi această variantă atunci când îi este foarte foame și nici nu-l forțezi să aleagă ceva anume.

Fii creativă

Dacă nu vrea decât piure, adaugă un morcov în el, sau un cartof dulce, sau broccoli sau orice altă legumă pe care o refuză. Chiar și o cantitate mică e importantă.

Poftă bună!

1 thought on “Ce facem cu mofturoșii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *