fbpx

Cele mai utilizate terapii în cazul copiilor cu TSA

Tulburarea de spectru autist este o tulburare de neurodezvoltare cu diverse niveluri de severitate, care variază de la un copil la altul, dar și în cazul aceluiași copil, în etapele dezvoltării sale.

Intervenția precoce oferă cele mai mari șanse de recuperare și trebuie adaptată în funcție de abilitățile copilului și de gradul de severitate al manifestărilor. Fiindcă există o mulțime de terapii, ne-am gândit să vă povestim câte puțin despre cele mai cunoscute.

Terapia ABA

Denumirea vine de la Applied Behaviour Analysis (Terapia Comportamentală Aplicată). ABA încearcă să schimbe comportamentul analizând întâi relația dintre el și mediu. Ea este aplicată în cazul copiilor cu autism încă din anii ’70 și se bazează pe modificarea comportamentului copilului în mod sistematic și intensiv. Programul presupune o evaluare a abilităților copilului, o stabilire a obiectivelor, un plan de intervenție ce va descompune exercițiile în pași extrem de mici, care vor trebui realizați pe rând și intervenția propriu-zisă. ABA derivă din principiile condiționării operante, cnform cărora frecvența unui comportament este dată de consecințele care-i urmează. Aceasta este o intervenție de durată, care, în cele mai multe cazuri presupune un  mare număr de ore de lucru săptămânal. Este însă și terapia cu cele mai multe rezultate dovedite științific.

PECS

Sistemul de comunicare prin schimbul de pictograme este o intervenție țintită pentru îmbunătățirea comunicării persoanelor cu TSA. Simplificând foarte mult, PECS presupune ca persoana cu TSA să înmâneze o pictogramă cu obiectul dorit. De cele mai multe ori PECS este folosită împreună cu ABA. În ciuda mitului care circulă, PECS nu inhibă comunicarea copiilor care folosesc acest sistem.

Programul Son-Rise

Acest program plasează părinții în rolurile cheie și se desfășoară în majoritatea cazurilor acasă. El presupune ca părintele să se alăture copilului în comportamentele repetitive și în ritualurile sale. Învățarea se realizează prin joacă interactivă, folosindu-se de motivația și entuziasmul copilului. Evident, părintele va avea nevoie de un training de specialitate pentru a utea aplica acest program.

PRT

Pivotal Response Training este o terapie derivată din principiile ABA, care țintește însă nu comportamente specifice ci arii în dezvoltarea copilului, cum ar fi motivarea, răspunsul la mai multe indicii, inițierea relațiilor sociale.

SCERTS

Modelul SCERTS se concentrează asupra următoarelor arii: comunicarea socială (SC), reglarea emoțională (ER) și sprijinul tranzacțional (TS). Inițierea comunicării de către copil, în cadrul activităților zilnice, stă la baza acestui program.

RDI

Relationship Development Intervention este un program bazat pe ideea că dezvoltarea inteligenței dinamice este cheia îmbunătățirii calității vieții pentru persoanele cu TSA. Specaliștii RDI consideră că persoanele cu TSA se pot implica emoțional în măsura în care sunt expuse unor astfel de relații treptat, dar în mod sistematic.

Terapia 3C

Conștientizare – Coordonare – Concentrare sunt cei 3C din terapia dezvoltată de antrenorul de arte marțiale Paul Cojocaru. Această terapie este formată dintr-un complex de exerciții menite să aducă persoanele cu TSA în punctul de a iniția acțiuni și activități motrice independente.

Evident, există o serie întreagă de alte terapii, dar nu le putem cuprinde pe toate într-un singur articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *