fbpx

Cine sunt eu? Jurnalul copilului.

Cine sunt eu? este o întrebare la care chiar și mulți adulți au dificultăți în a răspunde, darămite un copil.
Colega noastră, Roxana Clinciu, a prezentat în cadrul IACB2017 o modalitate de a dezvolta conștiința de sine a copilului.

Ce este conștiința de sine?

Conștiința de sine este un sistem de reprezentari descriptive și evaluatoare despre sine, care determină părerea pe care o avem despre noi înșine și ne ghidează acțiunile. Mai simplu spus, cum ne vedem noi pe noi.

Cum se vede un copil?

Întotdeauna copiii încorporează felul cum îi văd ceilalți. Dacă un adult le repetă mereu că nu sunt buni de nimic, așa se vor vedea. Daca li se spune mereu, indiferent de ceea ce fac cât de grozavi sunt, se vor considera mai buni decât toți ceilalți. Primii adulți care contribuie la crearea conștiinței de sine a copilului sunt părinții. Mai târziu vor contribui prietenii, profesorii etc.

Jurnalul copilului

Copilul poate fi ajutat să își clarifice preferințele, să își dezvolte abilitățile de comunicare și de povestire, să își creeze repere concrete pentru înțelegerea temporalității. Își va înțelege mai bine emoțiile și diferența de perspectivă între persoane.

Cum se face jurnalul?

Nu este neapărat necesar pentru copil să știe să scrie și să citească, deoarece un astfel de jurnal se poate face și cu imagini decupate din pliante și reviste și apoi lipite într-un caiet.

Orice părinte/terapeut poate începe cu lucruri simple: legumele care îmi plac/nu-mi plac. Copilul își va exprima preferințele, iar dacă acestea se schimbă în timp, poate face o nouă listă. Activitațile preferate, meseriile, culorile, poveștile, toate lucrurile de zi cu zi pot fi incluse în acest jurnal.

Pe măsură ce copilul crește puteți face împreună poze, filmulețe, puteți colecționa amintiri din locurile vizitate, pentru a le adăuga jurnalului.

Dragi părinți, profitați de acest instrument pentru a vă ajuta copilul să se cunoască mai bine și, de ce nu, pentru a-l cunoaște mai bine. În plus, veți petrece timp de calitate alături de el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *