fbpx

Cum poți schimba o viață

Știu că poate părea greu de crezut dar, uneori, gesturile mici au cel mai mare impact. Într-un mușuroi de furnici, toate furnicile contribuie în felul lor. La fel, într-un stup de albine. Și noi, oamenii, facem asta. Un proverb african spune că e nevoie de un sat ca să crești un copil, cu alte cuvinte, orice copil este produsul comunității din care face parte. Te invităm să faci parte din comunitatea Uite um cresc și să contribui și tu cu 2% pentru ca niște copii să aibă o șansă în plus la integrare.

Ce este autismul?

Poate nu știi exact ce autismul, dar, la cât se vorbește despre el, ai auzit cu siguranță că tot mai mulți copii sunt afectați. Autismul sau tulburarea de spectru autist (TSA) reprezintă o tulburare neuro-comportamentală care include dificultăți în ceea ce privește abilitățile sociale, comportamente repetitive, tulburări de limbaj si comunicare non-verbală. “Simptomele” sunt atât de diferite de la un caz la altul, încât specialiștii preferă să vorbească despre un spectru și nu despre o singură tulburare.

Cu ce se confruntă copiii cu autism?

Imaginează-ți că ești într-o cameră cu zeci de persoane și fiecare dintre acestea te bombardează cu o sumedenie de informații. În același timp ți-e frig sau cald, lumina se schimbă în permanență, poate te strânge și un pantof și ți-e și foame. Cum te-ai descurca cu atâția stimuli în același timp. Probabil că ai reuși să le faci față o perioadă scurtă de timp, dar pe măsură ce obosești îți va fi tot mai greu să te descurci cu ei. Cum ar fi să te confrunți însă zilnic cu așa ceva?

Ca să facă față tuturor stimulilor și ca să învețe să facă diferența între ei, în ordinea importanței, copii cu autism au nevoie de terapie specifică. În fiecare zi, multe ore pe zi. Și aici ajungem la următoarea problemă…

Cu ce se confruntă părinții?

Pe lângă faptul că trebuie să se confrunte cu impactul psihologic al “pierderii” copilului pe care-l așteptau și o realitate despre care nu știu aproape nimic, ei trebuie să se adapteze din mers, încercând să-și vadă de slujbe, de relație, eventual de ceilalți copii. Trebuie să se documenteze, să găsească specialiști, să meargă la terapie și să nu-și piardă speranța într-un viitor bun pentru copilul lor.  Presiunea de pe umerii lor este uriașă.

Terapiile nu sunt ieftine, iar sprijinul statului este minim. Cheltuielile cu terapia ale unei familii care are un copil  cu autism pot ajunge ușor la 3-4 mii de lei, iar asta, oricum am privi-o este pentru majoritatea românilor o sumă mare, uriașă chiar.

Cum poți ajuta?

Destul de simplu! Anual, statul îți permite să decizi ce poți face cu 2% din impozitul pe venit. Adică, i-l poți lăsa lui, statului, ca să îl folosească așa cum consideră el de cuvință sau îl poți redirecționa către o cauză în care crezi. Alege să ajuți un copil cu autism! Poate că suma oferită de o singură persoană nu e mare, dar contează! Iar dacă le vei spune și celor din jurul tău, diferența poate fi uriașă!

Te invităm să faci parte din satul nostru! Să ne ajuți să creștem frumos niște copii, care vor avea astfel o șansă în plus.

Tot ce ai de făcut este să descarci de aici formularul 230, să-l completezi cu datele tale. Apoi să pui formularul printat, completat și semnat la poștă, adresându-l organului fiscal pe raza căruia ai domiciliul.

Nu-i așa că e un efort mic pentru impactul pe care îl are?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *