fbpx

De ce să mergi la un curs ABA

Analiza comportamentală aplicată (ABA) este una dintre cele mai utilizate  metode de terapie pentru copii cu TSA. Și asta, nu fără motive. Momentan, pentru ABA există cele mai multe rezultate validate științific și cele mai accesibile formări.

În luna februarie, Asociația pentru Intervenție Terapeutică în Autism (AITA), împreună cu Asociația Uite cum cresc organizează la Brașov primul modul al unui curs de patru module despre Tehnici de analiza comportamentala aplicata in tulburarile de spectru autist. Acest curs este deschis atât părinților cât și psihologilor cu drept de liberă practică, aceștia din urmă obținând la absolvirea cursului 48 de credite de la Colegiul Psihologilor.

Și totuși, de ce ai merge la un astfel de curs?

Iată mai jos câteva dintre multele motive care ne vin în minte:

Pentru a înțelege mai bine dificultățile copiilor cu autism

Privind din afară este greu să-ți dai seama cu ce se confruntă un copil cu TSA. Dacă-l întrebi, e puțin probabil să-ți poată răspunde. Cu toate acestea, înțelegerea dificultăților pe care le are este primul pas spre a-i fi de ajutor.

Pentru a afla cauzele comportamentelor și modalitățile de a interveni

E dificil de corectat un comportament a cărui cauză nu o înțelegem, pentru că nu vom ști cum să-l abordăm. De exemplu, copilul se trage de păr. O poate face fie din frustrare, fie ca să atragă atenția. În ambele cazuri i se va oferi o alternativă, dar aceasta diferă în funcție de ceea ce se află în spatele respectivului comportament.

Pentru a vedea că semnul egal între ABA și dresaj nu este deloc corect

Da, din afară, fără a cunoaște exact principiile care stau la baza acestei terapii și mecanismele sale, ABA poate părea un fel de dresaj. Dar nu este deloc așa. Terapia ABA merge dincolo de momentul prezent, construiește abilități pentru viitor, care se vor dezvolta și în absența “dresorului”.

Pentru a putea să-ți ajuți chiar tu copilul

Dacă ai un copil cu TSA știi deja că ABA presupune multe ore de lucru în fiecare zi. Dacă ești printre norocoșii care pot acoperi toate aceste ore cu specialiști este minunat, dar chiar și atunci este bine să știi cum poți lucra cu copilul tău pentru a-i oferi o șansă în plus.

Mai multe detalii despre curs găsiți aici: https://autismro.wordpress.com/2018/01/15/curs-aba-brasov/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *