fbpx

Enurezisul nocturn – ce putem face?

Pentru unii copii, enurezisul nocturn este o adevarată problemă. În majoritatea cazurilor, acolo unde nu există probleme medicale, copiii vor învăța în cele din urmă să-și controleze vezica pe timpul nopții. Iată câteva strategii prin care îl poți ajuta pe piticul tău.

Renunță la pedepse

Pedeapsa nu funcționează în acest caz. Dacă îl cerți sau îl pedepsești pentru că a udat patul, nu faci decât să crești și mai mult nivelul de stres al copilului. Iar asta va avea tocmai efectul invers. Cel mic se simte destul de prost oricum, nu pune și mai multă presiune pe el.

Dă-i speranță

Ajută-l să înțeleagă că problema asta nu durează toată viața. În cele din urmă va depăși acest moment. Explică-i că fiecare copil este diferit. Un copil care nu crede că situația se va îmbunătăți vreodată va avea dificultăți mai mari în a o gestiona.

Exerciții

Învață-l câteva exerciții care să-i antreneze vezica. De exemplu, atunci când simte nevoia să meargă la baie, roagă-l să mai aștepte două minute. Mărește câte puțin acest interval. Astfel, piticul își va exersa controlul asupra vezicii. Un alt exercițiu util este ca atunci când face pipi să-l rogi să se oprească, apoi să reînceapă. Poate nu va reuși din prima, dar acest exercițiu este foarte util, mai ales pentru copiii de peste 6 ani.

Gestionează aportul de lichide seara

Încearcă să urmărești cantitatea de lichide pe care copilul o consumă înainte de a merge la culcare, și să o reduci treptat. De asemenea, este important să observi ce fel de lichide consumă. Buturile cu cafeină sau sucul de mere cresc cantitatea de urină pe care copilul o va elimina.

Trezește-l

În general, copiii tind să ude patul cam la aceeași oră. Verifică când se întâmplă și trezește-l cu o jumătate de oră înainte. Chiar dacă se vor mai întâmpla accidente, este o metodă bună de a-l îvăța să își controleze vezica.

Cere sfatul medicului

Chiar dacă am lăsat la urmă acest sfat, cu el ar trebui să începi. Dacă copilul suferă de enurezis, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să mergi la medicul de familie. Acesta, îți poate da trimitere către un specialist urolog, pentru a elimina din ecuație eventualele probleme medicale.

Apelează la psiholog

Nu uita să investighezi cu ajutorul psihologului și posibilele cauze emoționale. Divergențe între membrii familiei, schimbări în viața copilului, separări de persoane dragi, schimbarea mediului sau a rutinei de somn, toate acestea pot influența copilul, chiar dacă e ținut deoparte. Copilul va simți schimbările în starea emoțională a celor din familie, iar dacă nu se discută și cu el despre asta, la nivelul la care poate el înțelege, e posibil să apară incidente legate de nevoile fiziologice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *