fbpx

Învață-ți copilul să fie optimist!

Nimeni nu are cum să fie fericit tot timpul! O perspectivă optimistă asupra vieții ne poate ajuta însă să avem mai mult succes și să fim mai sănătoși. Este valabil și în cazul copiilor. Evident, un copil cu un părinte anxios va deveni și el anxios, așadar începe prin a lucra cu tine și mai apoi cu copilul tău.

Asigură-te că nu are probleme

Cu cât crește cu atât poate avea mai multe probleme, iar uneori se poate simți prea rușinat să deschidă discuția. Fă-ți zilnic timp să-l asculți fără să-l judeci și-i va fi mai ușor să se deschidă în fața ta.

Niciun copil care are probleme cu prietenii sau cu colegii de școală, ori poate cu profesorii, nu va avea o perspectivă prea optimistă. Încercați să găsiți împreună soluții pentru orice problemă ar avea.

Un eveniment pozitiv în fiecare zi

Roagă copilul să-ți împărtășească un moment pozitiv care a avut loc în ziua respectivă. Roagă-l apoi să-ți povestească și despre ce l-a supărat, nu vrei ca emoțiile negative să rămână închise. Reveniți la discuția despre lucrurile bune. Învață-l să se concentreze asupra lor, împărtășește-i și tu momente din ziua respectivă

Laudă-i comportamentul atunci când face lucruri bune

Deseori avem tendința să ne concentrăm asupra lucrurilor rele pe care le face un copil, certându-l de fiecare dată când greșește. Momentele pozitive le trecem cu vederea considerându-le normale. Din păcate, copiii internalizează atitudinea pe care o avem față de ei. Nu-ți dorești un copil care să creadă despre sine că nu este suficeint de bun și că dintre lucrurile pe care le face contează doar greșelile. Laudă-l de fiecare dată când face ceva bine!

Învață-l să acționeze ca să-și atingă scopurile

Sprijină-l să-și atingă scopurile în domeniile care-l interesează. Faceți impreună planuri, stabiliți etapele și sărbătoriți reușitele. Astfel va învăța că este important să acționeze și să se organizeze atunci când își dorește ceva, nu să aștepte să se întâmple. Acțiunea pozitivă este importantă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *