fbpx

Primii pași în stabilirea diagnosticului și începerea intervenției

Rolul tău ca părinte este, printre altele, să te asiguri că micuțul tău atinge la timp etapele de dezvoltare. Ce te faci însă când lucrurile nu stau așa? Evident, primul lucru pe care-l vei face va fi să stai de vorbă cu cei din jurul tău. Este normal, dar nu întotdeauna este și cea mai bună decizie. De cele mai multe ori prietenii și rudele vor încerca pur și simplu să-ți calmeze temerile. Cel mai înțelept ar fi să apelezi la profesioniști.

Iată mai jos care sunt pașii pentru a stabili dacă piticul tău are sau nu o problemă și ce trebuie să faci în cazul în care primește un diagnostic.

Medicul de familie

Dacă ți se pare că piticul tău a rămas în urmă față de cei de-o vârstă cu el, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te prezinți la medicul de familie. Acesta va face screeningul inițial și, dacă va găsi motive de îngrijorare, îți va da trimitere către un specialist. Acesta poate fi, după caz, medic neuropsihiatru sau/și medic neurolog.

Medicul specialist

Cu trimiterea de la medicul te familie te prezinți la medicul psihiatru, singurul care poate pune un diagnostic legat de o eventuală întârziere în dezvoltare sau de elemente ale unei tulburări de spectru autist.

Cel mai probabil va trebui să faci o vizită și unui medic neurolog, care va sugera o serie de investigații: RMN, EEG etc., pentru a stabili dacă există vreo problemă organică sau de funcționare.

Psihologul

Odată ce a fost pus un diagnostic de către medicul neuropsihiatru, este bine să soliciți o evaluare psihologică. Psihologul este cel care va stabili nivelul de dezvoltare al piticului tău și va face recomandările pentru terapie. În funcție de problemele constatate îți poate recomanda terapie ABA, terapie ocupațională, logopedie, kinetoterapie.

Nu uita, cu cât începi intervenția mai devreme, cu atât șansele ca piticul tău special să ducă o viață normală cresc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *